Kakbak med mera

Säger till mig själv att jag inte ska elda i spisen. Kollar draget vid sotluckan med lite brinnande papper, det verkar fungera. Ändå så ryker det in. Inte tillräckligt drag. Köldpropp (kall luft som den lilla värmen nerifrån inte orkar trycka undan) eller kaja, det är frågan. Spisen får nu vara kall tills sotaren kommer om några veckor. Hoppas mildvädret håller i sig…

Nu ska jag åka och posta böcker, Bokbörsen-beställda böcker. Tyvärr inte min Free Spin, som jag har alltför många exemplar av.

Handlade färsk laxsida, och har delat upp den – två bitar för gravning och resten blir andra rätter. Glömde köpa dill, det får bli på torsdag när det är läkarbesök. Laxbitarna ligger nu i frysen. Har vädrat ut både värme och röklukt och eldar inte.

Tankat bilen, full tank ska räcka 77 mil enligt displayen i bilen. 15 kr litern, det är dyrt med bil. Och tämligen nödvändigt när man bor som jag. Visserligen klarade jag mig med cykel och buss i början, för tio år sedan. Men det var då. Cykeln har åkt till sopstationen, och jag har blivit latare – eller åtminstone äldre.

Nu har jag rört ihop kakdegen. Degkrokarna ligger kvar på landet, så armarna fick jobba. Väntar nu bara på att ugnen ska bli varm. Första plåten in och ut, värmen verkar ojämn. En kaka längst in ser väldigt ofärdig ut, jämfört med de andra. Någon bagare är jag inte. Men god var den jag provsmakade.

Klockan är bara kvart i tre. Ibland har dagarna alldeles för många timmar för min rastlösa själ, eller kanske snarare kropp och knopp.

När jag letade efter bilder på morfar Erik i förmiddags, hittade jag en massa kort som jag glömt att jag hade. Ulf och jag, i båten, på ön, i lägenheten på Drottningholmsvägen, i Rålambshovs-parken, i huset i Västmanland. Jag skrattar och ler på snart sagt varje bild. Och han med. Jag påminns om hur han tyckte om att baka och laga mat. Och att vi hade roligt tillsammans, tills vi inte hade det längre. Men fick till det ändå till slut…

Nu har jag nog glömt, igen, hur det går till att leka. Ulf lärde mig det.

Kakburken är full, jag har ätit två och ska inte äta flera. Smör och socker är förmodligen inte det bästa för en opålitlig galla (som ändå hållit sig lugn sedan i förmiddags). Kakburken står nu i frysen, kanske hindrar det mig från att norpa flera kakor.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kakbak med mera

 1. midsommarros skriver:

  Har du provat med att blåsa varm luft en liten tid (5min) in i sotluckan innan du tänder? Sedan kan man låta den blåsa ytterligare 5 min när man tänt o ser att det drar. Det finns varmluftsblåsare, men i brist av en sådan, fungerar även hårtork (men inte lika effektivt). Funkar åtminstone hos oss på landet 😊

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Tack för tips, har inte provat men ska. Hårtorken kanske kan hjälpa till. Härligt med delad klokskap!

  Gillad av 1 person

 3. bergalott skriver:

  Å, den Ulf. Blir aldrig glömd. Glad över förmånen av att ha fått träffa honom vid några tillfällen. Stöveln på dragkroken sitter som berg hos mig. Det var nog det som mest avslöjade att han var en helgjuten positiv människa. En like liksom, innan jag själv satte på mig en grå offerkofta. (tror du förstår vad jag menar) 🙂
  Kram ❤

  Gilla

 4. beskrivarblogg skriver:

  Kram min vän, och Å, den Ulf. Saknar honom mycket.

  Gilla

 5. Kakor är alltid gott, bra att du bakade, tycker jag. Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s