Lördag

Lördag 6 mars 2021 – vaknar tidigt, går upp halv sju. Ont i axlarna, det onda kommer i korta stötar hur jag än vrider och vänder på mig. ”Sönderskrivna axlar” talade en författarvän om, kanske är det så. När jag väl är uppe och i gång med någonting glömmer jag att det gör ont ibland.

Just nu testar jag att få fart på vedspisen efter att inte ha använt den på ett par veckor. Än ryker det inte in, men det kan bero på att spisen slocknat… Det är drygt sjutton grader i köket, vill ha det lite varmare.

Igår var jag gråtmild, idag är jag det inte. Jag ser solen bakom diset på himlen, kanske tar den sig fram om en stund. Fåglarna förnöjer mig, änderna i ån vårsprattlar och pratar. Det snöar inte.

Köpte lutfisk häromdagen, fick ingen i julas. Ska lägga den i blöt några timmar. En bit åker in i frysen. Den andra hamnar så småningom med skinnsidan ner på ett blött och urkramat bakpapper i en form, 200 grader i tre kvart, ungefär. God bechamelsås med svartpeppar, lite kryddpeppar och salt, och lite av det spad som bildas av lutfisken i ugnen. Plus senap vid ätandet. Kokt skalad potatis till. Några ärtor har jag inte.

Spisen ryker in, nu får den vila tills sotaren har varit här.

Äldste sonen och hans hustru, Lotta, kom. Med säng, lampor, tamburmajor med mera från Jans lägenhet. Lotta med hembakta goda bullar och pelargon dessutom. Och hon bar ner flyttkartongerna (de tomma) till källaren. Sonen hjälpte mig att få upp den danska plafonden i köket, kollade vad gjutjärnsbordet på altanen behövde för nya bordsplankor, och båda fick sängen in i sovrummet. Vet inte hur det gick till… Nu har jag en lampa i sovrumstaket, en i köket. Den jag hade tänkt ha i ”vardagsrummet” får hamna på landet i stället. I taket här fanns nämligen ingen krok.

Hyfsad ordning på allt tillkommande. Hyfsat lugn också inom mig inför allt jag inte behöver längre, och vill ge till någon annan. Lotta fick ta hand om svärmors Blå eld-serveringsfat och karotter, och det gjorde mig enbart glad. Henne också. Men jag behöver komma iväg på loppis i sommar!!

Jans lägenhet läggs ut senare i veckan på Hemnet. Hoppas på snabb försäljning, och avslut på allt som hör här till. Nu avslutar jag för idag. Lutfisken var god.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lördag

  1. Louise Baumgärtner skriver:

    Bra med besök ❤️Hoppas du får sova gott inatt. KRAM!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s