Återanvändbara ord?

Söndagsmorgon den 21 mars 2021 med strålande sol och kraftig vind, två grader varmt. Det är härligt att väckas av att det är ljust i huset. Natten var inte så behaglig, vaknade två gånger av att axlarna värkte. Nu när jag sitter i fåtöljen i köket och skriver, alltså inte vid köksbordet, mår axlarna bra, och resten av mig också. Gröt är inmundigad, te står i muggen bredvid mig.

Jag började igår kväll att skissa på personer och sammanhang för feelgood-kursen. Mycket trevande. Men, det kanske går att plocka något ur ordmassan (bara två sidor än så länge). När jag skriver ”ordmassan” kommer jag ihåg alla NaNoWriMo-orden – kan det finnas något där? Orkar jag läsa? Någonstans i någon hög med papper ligger också de sidorna, från flera år…

Och någonstans finns Brianna, som jag började leka med för ett par år sedan.

Mitt bekymmer är att jag inte är så lättsam, eller så fantasirik och utåtriktad som jag fått för mig att man ska vara för att alls skriva det som kallas feelgood. (Innan kursen är över kommer jag förmodligen att kräkas över den benämningen.)

Dessutom vill jag nästa gång jag publicerar något göra det i form av en ljudbok, kanske e-bok. Inte någon fysisk bok. Kräver förmodligen att man skriver på ett sätt som passar formatet.

Nåja, det är ”en ytlig sak” eller vad det nu var Karlsson på taket sade.

Jag skulle gärna sitta ute idag, men det ser ut att blåsa alldeles för kraftigt för det. Det är visserligen vackert att se trädgrenarna röra sig i vinden, men inte särskilt skönt. Tror inte mina två fårskinn räcker för att hålla mig varm. Har för övrigt just beställt ännu ett, ganska stort och svart, från Dalarna. Får det levererat när vi kan ses, Ingwor och jag.

Nu ska jag bädda. Klockan är kvart i nio och mitt te har kallnat, som vanligt. Var ut på altanen, det blåser rakt på, går inte att sitta ute. Fika inomhus i stället. Har ägnat den senaste timmen åt att ögna igenom papper – en hög blir ”skräp” (som jag ändå inte kastar, inte än), en annan innehåller här och där något som kan vara användbart. Oklart i vilket sammanhang. Har mycket som jag inte sett igenom…

Hade till exempel nästan glömt bort Agnes, som var med mig i mina skriverier länge. Hon for visst till Spanien, och där verkar hon ha fastnat. Möjligen på grund av corona. Hon längtar nog hem, men behöver få sina vaccinationer och intyg först. Eller har hon kanske varit sjuk och fått antikroppar. Får hon i så fall komma in i Sverige om hon har med sig någon sorts bevis?

Skymtade i mina papper att jag för ett par år sedan tyckte att det räckte bra att förstora texten på datorskärmen till 120 procent. Idag har jag 150.

Brianna tycks gömma sig i någon annan pappershög, eller kanske på ett USB-minne. Hittade henne inte nyss. Däremot, på ett ensamt papper från 2016, en fråga till mannen min: Käraste min, vet du om att du är död? Retorisk.

Ett fantastiskt, retsamt, solsken utanför fönstren. Tänker inte ta någon promenad idag heller, vet hur kallt det blir på vägen längs gärdena när det blåser så här. När vi såg sådan här vind brukade Jan och jag säga, i mun på varandra, ”tur att vi inte är på sjön”. Vi trivdes bäst när det var ”lagom” vind. Jag gillade aldrig att behöva reva segel eller ta ner dem, och samtidigt försöka hålla balansen, en tamp i ena handen, en hand runt masten och en tamp mellan tänderna. Flytvästen fasthakad. Det bor ingen Atlant-seglare i mig. Men jag drömmer fortfarande om att sova i en båt, vaggad av vågorna, tryggt förtöjd.

Har sett igenom (slarvigt) en mängd utskrivna papper. Några sidor var sammantaget riktigt bra, även i mina kritiska ögon. Bland annat några sidor apropå ”skriv slutet först”. Agnes reflekterar och dör så småmingom med frid i sinnet. Här och där finns citat (andra författares ord) som jag fortfarande finner innehållsrika – Rainer Maria Rilke, Julian Barnes med flera. Och jag fascineras av hur ofta jag tvättat, planerat och lagat mat plus annat liknande. Mats, Ulf och Jan – ni finns med hela tiden, på ett eller annat sätt. Högst levande i mig. Nu dags att slappa, ta fram sushi ur frysen (kanske lite sent, men om den får stå på diskbänken kanske den tinar fortare än förpackningen anger). Hälla upp ett glas vin och bara inte göra någonting.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Återanvändbara ord?

 1. bergalott skriver:

  Det är en världslig sak, tror jag Karlsson på taket sa. 😀
  Du har bekymmer om att du inte är en lättsam och utåtriktad person för att skriva feelgood. Men kära vännen min… du har stått ut med mig i ett decennium minst. 😀
  Är det inte ett komplement, som när två poler möts och dras emot varandra? Av vad jag har förstått så finns det en sträng inom dig som kan njuta av lite lättsamhet, bara du förstår att vederbörande fattar att du har en djup själ – liksom.
  Ta dig nu an och skriv och känn glädje i att du KAN skriva. Bättre än de flesta. Humor har du, det vet jag. Men det kanske inte ligger på ytan precis. Feelgood handlar väl om känslor och jag vet då ingen som kan förmedla det bättre än du. OCH… varför ska allting flabbas åt? ❤

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Älskar dig. Och tack för korrekt Karlsson-citat… Jag ska i alla fall försöka det där feelgoda, kanske hoppar jag av om det inte passar mig. Eller tekniken strular, är trött på sådant, Kram på dig

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s