Mallorkinsk mandelkaka – före och efter

Onsdag morgon 31 mars 2021 – för första gången letade jag rätt på Sofias jympa på SVTplay. Det var ansträngande och roligt, jag kom på mig med att le flera gånger. Kanske kan hennes jympa hjälpa mina axlar.

Jag har dessutom lyckats få Jans platta att fungera med bluetooth-klaviaturen, som är något större än plattans. Båda är lätta att bära med sig, jämfört med laptopen. Ätit gröt har jag också, med lingonsylt. For förbi avfarten till Ica i Arninge igår när jag åkte hem, skulle ha köpt äppelmos där. Det får bli i morgon när jag hämtar mina gäster vid bussen.

Gör mallorkinsk mandelkaka, recept Ica-tidningen. Har inte vågat bestämma mig för att den är färdig ännu… Den får stå några minuter till. När den stått en timme (i receptet anges 45 minuter) i ugnen försökte jag öppna formen. Undre delen av kakan satt kvar på springformens botten. In i ugnen igen, den lär inte bli den vackraste kaka jag gjort. Men kanske god ändå. Om den fortsätter vara i två delar kanske jag kan lägga vaniljkräm emellan? Och låtsas att det var avsikten hela tiden. Eller så får den tas med sked ur formen, med vaniljglass eller -sås till.

Så har jag fixat gubbröra, ändrade mig i fråga om potatis i, så nu kokar två små på spisen. Och stora räkor ska skalas när de väl tinat. Försöker få till lite läckerheter till helgen. Har kallrökt lax, avocado, räkor, Crème fraiche, sallad, gurka, färska champinjoner – tomater och god potatis får handlas i morgon. Sill av olika slag. Kanske också hårdkokta ägg. Lunchmat behöver jag också planera för. Någon dag blir det resten av lammsteken som ska tas fram ur frysen, tror jag serverar den kall till hemgjort potatismos. Och en dag kanske torsk med äggsås, det vet jag att de gillar båda två.

Av okänd anledning har jag köpt Grådask, portvin. Det är mycket länge sedan jag drack något sådant.

Tog en sked av kakan som svalnat. Otroligt mäktig, som att äta mandelmassa. Den behöver jag inte göra igen. Den får stå kvar i formen, jag får väl se vad gästerna tycker om den.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mallorkinsk mandelkaka – före och efter

 1. N i n a skriver:

  Jo jag förstår att den här smakar som att äta mandelmassa, upplever som väldigt mycket socker i. Är det det, när man jämför med andra liknande bakverk? Själv använder jag inget vitt socker alls längre. Om jag över huvud taget sötar en kaka så kan det vara med mosad banan. t.ex. Har nog glömt bort hur man bakar ”normalt”. Kanelbullar och sockerkakor och sånt.

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  För söt, för kraftig

  Gilla

 3. Kerstin skriver:

  Men glömde du att vispa äggvitorna och vända i?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s