Snö och blomster samtidigt

4 april 2021 – påskdagen. Sol, och kall vind. En svärm björktrastar lyssnar efter mat på ängen där vildsvinen bökat upp jorden. Små blå scilla lyser, ett par gula krokus också. Och tulpan- och påskliljeblad en sticker upp bland löv och visset i rabatten. Ungdomarna åker tillbaka till Sundbyberg efter lunch, jag skjutsar till Norrtälje och bussen.

Nu är det sen eftermiddag och huset är tyst. Jag är ensam och behöver inte laga någon middag. Vi åt falukorv i ugn till sen lunch, med ost mellan korvskivorna, och en sås gjord av purjo, lite gul lök och krossade tomater, plus Barillas pastasås med basilika. Såsen fick puttra innan jag hällde den över korven, och därefter fetaost skuren i tärningar. Det blev gott, med färsk pasta till. Jag är fortfarande mätt, och har middag även i morgon om jag så vill.

Märker att det är ovant att ha gäster flera dagar. Jag blir trött. Inte för att de är påfrestande. De hjälper till med disk, och maten lagar jag helst själv. Det handlar mest om ovana, och om att de vanor jag skaffat mig som ensamlevande kanske inte alltid fungerar som annars. Nå, i morgon ska jag ta bort lakanen ur sängarna, jag ska dammsuga och kanske till och med torka lite golv. Borde tvätta fönster också, med långt skaft på fönsterskrapan borde jag komma åt köksfönstren på utsidan. Ids inte längre klättra upp på bänken i köket och klänga för att tvätta utsidorna.

Sonen och hans vän är välkomna åter när de vill och kan. Och jag kan. De gillar att vara här. Och på Djurö (landet) har äldste sonen med familj jobbat och målat inomhus hela helgen. Tror jag ska åka ut och se hur det ser ut när jag ändå ska till Gustavsberg och byta däck på tisdag. Vinterdäcken får följa med, kanske åka på förvaring hos sonen i Kimstalund. Han hjälper mig att byta när det blir dags igen. Det är lite fel läge för mig numera med den servicen i Gustavsberg. Och det kostar.

Pratar med ena syrran i Uppsala – hon påminde mig om att de små gula blommorna lite här och där heter vårlök. Någon enstaka vintergäck finns också, med rundade kronblad. Och nässlorna börjar växa. Det är vår, även om det är en blåsig vår och jag såg någon rubrik i pressen om att snö är på väg in över landet. Hoppas det är längre norrut.

Annandag påsk – måndag 5 april 2021. Snöat i natt, lite och snöar nu, lite. Blåser, mycket. Det blir definitivt ingen fönstertvätt idag, ingen tvätt som kan hänga utomhus heller. Men jag har vårdat mina fina tulpaner, ätit min gröt och bäddat. Två grader varmt därute, blommorna fryser nog. Det blir långkalsonger och undertröja på.

Halv tolv har jag tagit reda på äpplen, kokat dem i skalade klyftor med citron och lite socker, och så ”stompat” dem. Nu har jag i stället för snart lätt snurkna äpplen sex påsar som ska in i frysen. Och tas fram till frukostgröten när jag vill. Jag har dammsugit och torkat golv i mitt sovrum, köket, hallen och toalettrummet. Det får räcka för idag. Det fortsätter snöa, nu är det bara en halv grad ”varmt”.

Någon middag behöver jag inte laga idag, gårdagens rester blir bra. Så vad ska jag göra resten av denna måndag. I morgon ska jag till Gustavsberg och byta däck, kanske tvätta bilen på Meconomen dessförinnan. Det behövs. Och kanske fortsätta ut till Djurö och glädjas åt mina händiga hantverkare som jobbat och målat hela påskhelgen.

Nu är det soligt en stund, och ingen snö. Den som föll är vacker i toppen på de grässtrån som växt lite. Hoppas den försvinner fort.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Snö och blomster samtidigt

  1. Skönt att hitta ett inlägg från dig igen. Själv har jag sovit bort mycket av påsken, drabbades av Covid, är nu symtomfri, men dödstrött. Kram!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s