Vad får vänskap kosta?

10 september 2021 – fredag, har just givit mina ögon varsin droppe någonting som ska vara bra för trötta ögon. Mina är trötta, men nu ser jag mindre än någonsin – det ger sig förhoppningsvis. Höll på att gå på en nit när jag anmodades betala en försenad försäkring hos Trygg-Hansa. Efter en stund insåg jag att jag inte har några försäkringar där.

Dagen idag är helmulen, inte ens molnig, allt är grått. Blåser, och är tyst och stilla. Runt femton grader ute. Bad? Tveksamt än så länge.

Har läst ut en bokomloppsbok från biblioteket och var på väg att lägga den i en låda för osäljbara böcker härhemma eller återbörda den till biblioteket nästa vända. Kollade på Bokbörsen, bara två exemplar, båda för 95 kr. Jag lade in den för 80, och hittade ett lämpligt hål i en bokhylla för den. (För den som är intresserad så lämnar jag också böcker där, och de verkar falla läsare på läppen.)

Vännen i norr och jag har nått någon sorts vägskäl i vårt dagliga mejlande, riktigt hur det går vet jag inte. Hans sympatier för ett parti som jag inte ens kan tänka mig nämna vid namn, hans motstånd mot att vaccinera sig eftersom ”mitt immunförsvar är intakt” – får mig att inse att vi inte har mycket gemensamt av grundläggande värderingar och viktigheter. Ledsamt. Politik och vaccin, farliga samtalsämnen…

Har ändå skickat artiklar om Gustaf Ekström, nazisten som var med och grundade partiet, om andelen brottsmisstänkta inom partiet, och Peter Robsahms inlägg idag på Facebook. Förmodligen läser vännen igenom materialet, han är plikttrogen…

Vad får vänskap kosta? Måste den kosta? Jag är inte rätt person att svara på de frågorna.

Har lånat ett par tjocka förmodat lättlästa tidsfördrivande böcker på biblioteket – Lucinda Riley´s Skuggsystern, och Rosie Walsh´ Dagarna med dig. Har dessutom tidigare lånat Elisabet Nemerts Älvornas kulle och Dina Sades Jag är Domina. Vad läsning beträffar är helgen nog räddad. Är för ögonblicket inte särdeles ambitiös i mitt läsande.

Avocado (köpta som mogna) och tinade stora räkor till kvällen, de sistnämnda ligger på Norrtelje tidning på diskbänken och tinar just nu.

Kollade med förvaltaren igår, igen, om han fått något besked angående min eventuella flytt – svar nej. Kanske skulle de talas vid igår, han och gårdsägaren. Eftersom jag inte hört något idag, så fick han inget klartecken igår. Vill inte själv gå direkt på min värd, har inte lust att ställa frågor om uteblivna elräkningar just nu…

Jag skulle behöva ett uppdrag just nu, korrektur eller redigering av någons manus. Inte så mycket för ersättningen, men för att ha något kanske viktigt att göra. I år har det varit glest med uppdragen, antagligen anses jag för gammal?

Efter att ha bläddrat i Skuggsystern inser jag att jag har läst den. Där försvann en stor del av de närmaste dagarnas tänkbara läsning, 574 sidor.

Har inte pratat med någon idag – jo, tackade nej till kvitto på Ica och sade ”tack” när jag lämnat bokpåsen till posten.

Nyss bytte jag till skärmglasögonen, kanske blir mina ögon mindre trötta av att slippa ställa om sig när jag ändå sitter stilla vid datorn.

För ögonblicket är jag inte yr när jag ska ur sängen, eller ner i den. Kristallerna har antagligen hamnat på rätt ställe till sist, den här gången krånglade de i nära tre veckor. Men mitt ena knä gillade inte cyklandet, överansträngde det antagligen den där första cykelturen. Eller så är artrosen där igen, den som jag kände av för flera år sedan, men som gick tillbaka (eller något). Jag tar det lugnt, både med gående och cykel några dagar. Ner till sjön och badhuset är det platt mark, så dit kan jag cykla om jag vill.

Ena syrran åker till sina döttrar och barnbarn i London, och det är ett vådligt testande både här och där. Dyrt blir det också, tidsramen är senast 48 timmar före avresa, och då blir det helgtillägg eftersom hon åker på måndag. Test även vid framkomsten, annars karantän.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vad får vänskap kosta?

 1. Hoppas att du får en fin helg! KRAM

  Gillad av 1 person

 2. Karin skriver:

  Ja, hur gör man i en situation där det finns många gemensamma tankar och intressen, men också några avgörande områden med helt olika ståndpunkter. Att kunna umgås med och vara vän med personer med andra åsikter än ens egna är viktigt. Men så finns det ju en gräns där de åsikter man inte delar blir alltför främmande, strider för mycket mot det man tror på.

  Jag känner en person vars man hävdar att han inte behöver vaccinera sig. Hon är förtvivlad. Inga argument når fram. ”Det är som att försöka argumentera med Jehovas vittnen”, säger hon. Det leder till många dystra tankar, som till exempel att hon inte har lust att isolera sig för hans skull och att om han i så fall skulle bli smittad får han väl skylla sig själv. Men det drabbar ju andra också, inte minst sjukvårdspersonalen, så det är ju ingen lösning egentligen. Svårt läge!

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Tack Karin – det blev inte så svårt ändå, vännen i norr föredrog att inte alls svara på mitt senaste mejl. Jag försåg honom med diverse fakta som antagligen inte passade, bland annat gav jag M-ledaren epitetet ”kappsvängande”… Trevligt så länge det varade, jag fick en mängd fina musiklänkar, och kanske några insikter om hur omöjligt det är att övertyga den som redan är övertygad om något annat – kram till dig

   Gilla

  • Karin skriver:

   Bäst så, troligen. Kram tillbaks!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s