Levande minnen

Mulen lördag, bara drygt nio grader ute, och drygt sexton inne. Långkalsonger och fleece. Nu kaffepaus i redigerandet av kundmanus.

Att döma av hur gräset ser ut bakom huset har vildsvinen härjat där även i natt. Det liknar mera en nyplöjd åker än gräsmatta.

Igår kväll bokade jag och betalade en enkel resa till Teneriffa. Norwegian, med noggranna instruktioner om bagagestorlek etc. Inte för att jag ska emigrera, men för att slippa vinter härhemma. Åker den 14 december, vet inte när jag åker tillbaka – blir det bra stannar jag kanske hela tre månader. Fungerar det inte, blir det retur tidigare. Tack Helen för inspiration och vetskap att du och din man också åker dit samma dag som jag. Vi kan kampera ihop åtminstone några dagar. Var jag ska bo vet jag inte just nu, men det ordnar sig.

Har just kollat att vaccinationspass gäller i nittio dagar, lika bra att vänta med det. FKs blå kort är inte tidsbegränsat. Och passet håller till 2025.

Har redigerat färdigt och går nu igenom manuset en gång till för att kolla om jag varit konsekvent… Gör färdigt i morgon.

Och det gjorde jag, denna mulna söndag. Nu är kroppen trött efter alltför långt sittande, men jag är glad. Och tror jag, författaren till den berättelse jag just läst.

En stund i eftermiddags var jag på väg ner till sjön, men vände när jag tyckte att det blåste för kallt. Vildsvinen har härjat ännu närmare mitt hus i natt. Tur att jag mycket sällan är ute om nätterna.

Jag gläds åt mitt beslut att boka en resa till Teneriffa i december. Förmodligen kommer jag att börja oroa mig för boende om några veckor… Får ta det då. I morgon fyller en kusin i Avesta 80 år – grattis Lena!! Själv har jag inget på programmet i veckan som kommer, men veckan därefter ska jag till tandläkaren i Stockholm. Behöver klippa mig igen, kanske i morgon när jag ändå ska in med en bok. Och så ska jag byta lakan i sängen, och tvätta och hoppas på torkväder utomhus. Stora lakan är besvärliga att torka på en liten torkställning (ärvd av syster B) inne, och Jans utomordentliga tvättstuga i Sundbyberg har jag inte tillgång till längre. Bör naturligtvis också städa och torka golv med mera (fönster ska vi inte tala om). Byta köksgardinerna till samma, men rena. Ärvda en gång av Stina, vän i Löa.

När jag ser mig om i mitt hem kommer jag att tänka på alla de många människor som bidragit.

Mats, vår son – med köksbord, sängstomme, byråer, skrivbord i gästrummet, älghorn och rådjurshorn. Ett halsband, läderrem med emaljerad rund vackert blåskimrande platta. En beigebrun jacka som jag använder, chinos. Sofforna i vardagsrummet som jag gömmer under överkast, eftersom de är fläckiga.

Jan – Mats, Eriks och Anders pappa – en stor kartong med fotografier som jag ännu inte gått igenom, två läderstolar som jag en gång köpt, men som funnits i Jans hem, hans Pernilla-stol med fotpall (som jag klivit sönder), tavlor, böcker, ouppackade flyttkartonger med husgeråd. Taklampan i mitt sovrum, lampan i kökstaket. De blåmålade Åkerblom-stolarna i köket, som vi fick en gång av stadsläkaren i Sundbyberg när han och hans hustru skulle flytta till ”Pauvreux honteux” i Spånga.

Ulf – ”strecket” över vedspisen som är en avbarkad böjlig kvist, att hänga diverse på. Alla vackra krokar täljda i trä. Den gröna lampan vid spisen, rottingbordet med plats för vinflaskor – lättflyttat nära en av Jans stolar framför spisen i köket. Hans foton på nattduksbordet från Jans hem. De gamla stolar Ulf och jag köpt i Broarna på auktion. Snapsglasen som jag aldrig använder längre. Den blåvita stora blomkrukan som jag köpte i Broarna, och ”vann” över Monika, som också är död idag. Den lilla keramikasken från Island. Lackbroschen från Ryssland, kamratringen.

Blomfatet från Nittsjö som jag fick en gång av mormors granne Mandy i Avesta. Svärmors vas från Uppsala Ekeby, hennes och svärfars lysningsservis i skrubben i en låda. Ett par akvareller som (kanske) en släkting till Jans föräldrar – vet inte på vilken sida – målat för länge sedan.

Keramikvaserna som Ulf och jag hittat på loppis. Den finska lingonrensaren som jag inte använder numera, Saft-majan dito. Båda superbra. Johan Jansson från Norbergs-trakten, numera restaurerad med glas i ramen, och lätt maskering av ögonskadan från en glasskärva. Vedkorgen. Broarna.

Syrrans (B) röda disktrasor, stickade med kärlek. Recept i en kökslåda på ”korintkakor”. Lånade böcker vid sängen. Cykeln utanför huset, som syster K skänkte mig nyligen.

Eriks (äldste son) och Simons (äldsta barnbarn) nya bordsskiva på gjutjärnsställningen som jag en gång fick av Lena, granne här på gården, och nya sittplankor på utebänken, möblemang ärvt av syster Karin.

Fårskinnsfällar köpta med hjälp av Ingwor, arbetskamrat från Arla. Den indianska bomullsfilten jag köpte en gång i Kalifornien och som nu döljer ena soffans klädsel. Mosters tjocka vaddstickade täcke som gör tjänst nu när det börjat bli kallare i huset. Anders, yngste sonen, finns här i form av böcker. Och hans glädje när jag berättade om min Teneriffa-resa. Hans regelbundna telefonsamtal för att ”kolla läget”.

Ulrica Ullmans (kusin till sönerna) ”J´irais décrocher la lune” – en papier maché-skulptur och en sång Edith Piaf en gång sjöng. Står på frisen till den oanvändbara öppna spisen i mitt sovrum. Huset och jag är fullt av minnen. (Alla jag glömt här kan välja mellan att känna sig ignorerade, eller beklaga mitt dåliga minne.)

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s