Bad även idag

Lördag 25 september 2021 – solen försöker tränga igenom diset och lyckas nästan. Det blåser.

Frukosten avklarad. Köksbordet är fullt av böcker som jag vill läsa, några lånade på biblioteket, några från omloppshyllan där, någon lånad av syrran. Fantasyn från igår är utläst, förmodligen finns det flera delar. De kan vänta. Idag kanske jag ägnar mig åt Djingis Khan, av Dick Harrison. Är inte speciellt förtjust i författaren, men hans berättelse om ”Erövraren och hans värld” lär ge mig kunskaper jag inte har.

Tar en bild av köksbordet med mobilen, delar den till Google foto för att lägga ut på Facebook. Har inte FB på mobilen. Krångligt, det måste finnas enklare sätt än mitt. Nu är den där i alla fall.

Klockan är bara halv elva och jag vet inte vad jag ska göra idag. Någon gång ska jag bestämma vad jag ska äta till middag, rotmos och fläsklägg igår gör sig påmint även idag… Känner mig otrevligt uppblåst. Har många böcker olästa, men noll läslust. Har många ord oskrivna också, men dito skrivlust. Har duschat, tvättat håret, klätt på mig. Sol därute, kanske dags att gå ut en vända även om det är trist att gå ensam, och lätt att smita ifrån.

Kommer på mig med att jag hänger i stolen, sådär som moster gjorde när hon sa ”jag vet inte hur det ska gå”, trött och gammal och ledsen. Hon blev äldre än jag är, men jag känner mig gammal och less, om än inte ledsen, i alla fall idag.

Och bodde jag på ett äldreboende skulle jag dessutom vara rädd. Det verkar som om myndigheter med flera inte törs ställa rimliga krav i en orimlig situation. Alla inom någon form av vårdyrken ska vara fullvaccinerade och regelbundet testas, liksom patienter, boende och brukare (vilket jävla ord).

Dags för fika i min gröna och rosblommiga kopp, det kanske får mig på andra tankar. Hjälper inte stort, ledan är kraftfullare än kaffet.

Läser lite i Harrisons bok och försöker omfatta hur världen långt härifrån såg ut för sisådär tusen år sedan. Länder med namn som lever kvar, länder och härskare som är borta, men påverkat så många liv, då och nu. Religioner, fakta och myter.

Det är länge sedan, det är långt ifrån Addarsnäs utanför Norrtälje. Ändå viktigt, även om det är svårt att skilja tämligen säkerställda fakta från ”fake news”. Nu och då.

Gick och badade efter samtal med syrran som skulle cykla och mata dotterns (eller snarare svärsonens) papegoja. Fortfarande skönt, fortfarande kallt – dessutom förnöjde jag förmodligen de två som satt i en roddbåt nära badhuset och fiskade. De vinkade tveksamt när jag vinkade. Nu hemma och påklädd igen, baddräkten hänger på sin krok ovanför trappen och torkar nog. Tror jag ska ta bilen och åka lite bort i skogen och se om det kommit någon ny svamp efter de jag plockade häromsistens. Orkar inte cykla eller gå… Ids är kanske mera korrekt. Någon svamp hittade jag inte, och jag törs inte gå in i skogen på grund av alla spår efter vildsvin överallt.

Photo by Dario Fernandez Ruz on Pexels.com

Den här har jag tack och lov inte mött här…

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bad även idag

  1. Karin skriver:

    Så skönt det låter med ett septemberbad! Jag saknar det i år, eftersom jag inte varit kontinuerligt nära min badplats efter sommaren. För mycket resor hit och dit. Andra år har jag varit på landet till oktober och kunnat vänja mig gradvis vid de kallare temperaturerna i vattnet. Alltid lika skönt efteråt!

    Gillad av 1 person

  2. midsommarros skriver:

    ’brukare’ har även jag svårt med, det får mig alltid att tänka på någon ’missbrukare’ (såsom knarkare), vet inte varför🙄 Det finns en massa ord numera som är tabu, men har man i årtionden kallat inuiter för eskimåer, ursprungsbefolkning för indianer, personer för han eller hon, som plötsligt omvandlats till hen… osv utan någon som helst nedlåtande avsikt, så är det svårt att byta ut till ’nya’ ord. Brukare hette väl klienter eller patienter förut, tror jag, men kanske jag nu igen trampade i klaveret…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s