Baddräkter??

5 oktober 2021 – aningen ljusare ute än igår, trappen full av nerfallna löv. Sopar bort dem, snart kommer nya. Klockan är bara halv tio. Har fått återbetalning från Zalando för baddräkten, föredömligt snabb hantering. Nu återstår Ski-Star.

Tog fram en glasburk ur frysen, trodde jag ställt in plommonmarmelad, men det var hemgjord blåbärssylt. Gott till gröten i morse. Numera försöker jag komma ihåg att skriva innehåll på det jag lägger in, men det är en ny vana.

Som vanligt när jag smort in händerna, behöver jag tvätta glasögonen, båda paren…

Ingen verkar vara intresserad av mormors vävstol eller lådan med mattrasor i nystan. Då åker de till tippen vid tillfälle.

Kvart över tre har jag pratat med syrran och berättat om Sommarljus, av Jón Kalman Stefánsson, översatt av skicklige John Swedenmark. Den boken fascinerar mig med sitt språk, historierna från en by avsides på Island (heter det i Island?). Jag läser med en glädje som jag inte känt på länge inför en bok. Kanske då när jag var mycket ung och läste Bara en mor av Ivar Lo-Johansson eller Katrina av Sally Salminen. Ingen jämförelse i övrigt.

Nu ska jag hitta flera böcker av denne författare, har förstått att det finns en hel del. Bibliotek är och var för min del även för länge sedan, viktiga. När jag växte upp var jag på biblioteket i Avesta, uppe ovanför Karlbergs-parken, så ofta jag kunde. Och läste och läste. Har aldrig förstått vem Karlberg var, som gav namn åt parken där vi åkte karusell och nerför backarna på pappskivor när det var vinter. Hit tog mig författaren av Sommarljus.

Väderleksrapportkommentar: idag skulle det regna här klockan ett – det gjorde det inte. I stället tittade solen fram ett ögonblick. Så kan det också vara – något att komma ihåg.

Yngsta syrran hämtar barnbarn på förskolan (det heter inte dagis längre) och andra syrran har just kommit hem från London, där hon varit barnvakt åt barnbarnen. (Föräldrarna firade födelsedag annanstans.) Jag är inte barnvakt åt någon. Ganska tacksam för det dessutom – men kan inte låta bli att minnas hur Jans föräldrar, framför allt svärmor, ställde upp och hjälpte till med våra tre barn. Ingrid hade alltid tid nog, ork nog. Tills hon förstås blev för gammal och barnbarnen för gamla de också, en annan sorts gammalhet. Tacksam idag också. De bästa svärföräldrar någon kunde ha.

Jag är i tankarna ofta tillbaka i det som varit, för länge sedan och nyss. Inte tillräckligt mycket i den dag som är. Kanske. Tror att det på något konstigt sätt är viktigt att vara både här och där. Alltid. Klarar inte alltid av det.

Syrran klagade över min meningsbyggnad i senaste inlägget i bloggen. Hon trodde jag köpt en ny baddräkt, när jag ville skriva (trodde jag skrev) att jag behövde köpa en… Bra med observanta syskon, ett test på om läsandet omfattat det hela eller ej.

Photo by Ksenia Chernaya on Pexels.com

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s