Annorlunda julafton

Har nu varit och handlat, backen är skitjobbig. Diverse. Inte julmat direkt, men några skivor av två sorters skinka som kostade 100 kr… Har satt på en tvättmaskin. Klockan är tio över två. Jag äter några små brödskivor med ena sortens skinka på. Gör en gin&tonic, någon vermouth hade Alteza inte.

Köpte avocado, champinjoner, två tomater, en squash, en aubergine – lök och vitlök finns – pasta, tyvärr inte färsk, passerade tomater, pimento på burk, röd mojo dito, hushållspapper, två Lux-tvålar, tvättmedel, två sorters Freixenet Cava, en tonic, en mjölk. Någon sorts kaffebröd.

Är trött i kroppen.

Klockan tre var tvätten inte klar. Jag äter en söt kringla till drinken, plus resten av den billigare dyra skinkan och en tomat som var riktigt god. Skinkan var ingen höjdare. Jag lär mig. Tänkte ett tag att jag skulle gå till stället med goda tapas – tills jag kom på att det ju är i Punta Brava. Har inte sett någon lockande krog här, finns kanske först i Garachico. Där låg nog den restaurang som mäklaren rekommenderade, kanske också bättre butiker än Alteza. Så att jag kan få tag på torr vermouth. Men det får vänta till efter jul, verkar som om de krogar som (kanske) finns i La Caleta är stängda i morgon. Och bussarna slutar gå klockan 19, berättade Helen innan de åkte hem. Julmaten väntar för busschaufförer också.

Halv fyra är inte tvättmaskinen klar heller, har nog ställt in den fel. Väntar en halvtimme till.

Lite kyligt i luften inbillar jag mig. Moln och blå himmel. Kollat restauranger i La Caleta, det finns några – men stängda nu, kanske på grund av julhelgen, kanske för att det inte är säsong. Eller för att pandemin ställt till det. Från och med i morgon ska munskydd sitta på hela tiden, ute och inne.

I morgon får jag gå och handla lite igen på Alteza. Det är ingen idé att åka till Garachico på julafton. Har en pizza i frysen, någon sorts fisk, musslor och räkor. Stora potatisar, bakpotatis i en ugn som inte vill? Vanliga potatisar också, lök och vitlök. Och en stor bit ”white cheese”, kan kanske steka den med lite kryddor på och äta till/före musslorna. Behöver köpa vitt vin. Och lite mera lagrad ost.  (Och bröd.) Har visserligen skivat bröd som egentligen ska rostas, kanske går det att äta utan rostning. Handlade pasta idag, men vad ska jag ha till?

Det röda vinet som stod kvar i köket är en Tempranillo, drickbart – men inte mycket mer. Dricker ett glas till den lagrade osten, det var en liten bit kvar i kylen. Skar den i små bitar. Mycket god.

En bananfluga far omkring. Bananer heter inte bananer här, ”platanos” är rätt benämning.

Tvätten hänger nu på tork, på taket. Med klädnypor. Klockan är snart halv fem. Min Yasuragi-rock på, kopplar nu av i soffan, ögnade lite spansk teve, men nej. Ska hämta hörlurarna för lite Netflix och musik senare.

Vill inte gå barfota på det här kalla golvet, och vill inte ha sockorna på – de blir smutsiga. Därför Birkenstocks flip-flops, plåstren sitter fortfarande kvar på tårna och skyddar. Någon gång ska jag torka golvet, men inte idag.

Har skjutit ihop sängarna i mitt sovrum. Nu behöver jag inte vara rädd att ramla emellan.

Det står två solstolar i tvättrummet på taket, men de är så smutsiga att jag behöver en blöt trasa för att torka dem rena. Tar kanske fram en någon dag och sitter där och skriver.

Julafton, 24 december 2021. I La Caleta, vaknar halv sju och går upp. Sitter nu på en stol nära eluttaget för att ladda datorn, glömde det igår kväll. Mörkt ute. En julafton som ingen annan.

Nu syns det inte att datorn laddar, men den gör det sakta och säkert. Nu 33 procent. Det tar en stund. Åt Isaacs pizza igår, ugnen fungerade efter ett par vändor med jordfelsbrytaren. Och jag kunde klämma fast stödet vid badkaret, men det går ju inte att stödja sig på. Då hoppar det loss igen (tror jag).

När går solen upp? 7.59 säger vädersajten, ner 18.22. Mestadels molnigt idag.

Nu är datorn fulladdad om 18 minuter, stolen börjar kännas obekväm och hård. Har svarat på mejl från ena syrran, skickade mitt svar till båda – den andra har huset fullt av dotter med familj och hinner nog inte mejla.

När klockan är åtta är det dags för frukost. Skivad banan, nypressade apelsiner, ett ägg som tog lång tid att koka (fick stänga av varmvattenberedaren när spisen gick igång), te, tre små brödskivor, två med skinka, en med Philadelphia-ost. Inte lika vacker frukost som Isaacs, men duger gott. Datorn är laddad, jag slipper sitta på den hårda stolen. Lite musik i öronen.

Ägget var välkokt. Skinkan enbart dyr, plastig och tråkig. Nu har jag ätit min frukost och står mig ett bra tag. Lyssnar till Totta Näslunds Ride, Jonny, ride. Tycker mycket om hans röst. Och Dana Winner med One moment in time. Ljuvlig musik. Ebba Forsberg För att jag älskar dig, Mando Diao Strövtåg i hembygden, Monica Zetterlunds Trubbel, med flera, min mix på Youtube.

Solen lyser nu, jag kan släcka lampan i taket. Livet är gott. Några moln ser jag inte härifrån, men de sägs vara där. Får väl se när jag om en stund går och handlar lite igen.

tänkbar badplats

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s