Sam Carlqvist: Kärlek imiterar minnet av kärlek, vi lever och återupplever

Sam Carlqvist, poet med vackra och kloka och starka dikter – har just skrivit några ord som tar mig djupt: ”kärlek imiterar minnet av kärlek. Vi lever och återupplever.” Citatet är från en längre dikt. På Facebook finns en grupp för hans dikter.

Jag kan inte beskriva varför de orden pratar med mig, behöver försöka tänka efter, försöka förstå – eller inte. Bara låta dem vara. Och glädjas åt dem.

Jag har varit här på Teneriffa i några veckor nu, känner byns gator väl efter dagliga promenader. Har skaffat en stegräknare som är trevligt uppmuntrande. Har badat några gånger – inte lika ofta som jag trodde – vågorna är ofta skrämmande stora och kraftfulla. Då avstår jag från badandet och sätter mig på en bänk och bara ser och hör havet. Behöver en dos hav varje dag, också idag när det kom några regndroppar.

Den här resan är viktig för mig. Varför vet jag fortfarande inte riktigt, kanske är den ett sätt att se mig själv utan allt det som kanske skymmer därhemma.

Att minnas och skriva lite om släkten – krönikan som sonen vill ha i födelsedagspresent någon gång – är både roligt och plågsamt. Jag ingår i släkten, och nu möter jag alla mina jag genom åren. Både barnet och den kvinna jag fortfarande tycker om, och den jag inte gillar. Den jag skämdes för, tills jag slutade skämmas.

Ortsborna säger ”hola” och nickar lätt, jag gör detsamma bakom munskyddet. Ibland pratar de vidare och jag ler utan att kunna svara dem. Det tycks inte spela någon stor roll. Vi börjar känna igen varandra.

Och snart hoppas jag att en hittills okänd skrivrumsvän kommer på besök, jag har bett henne ta med en smörkniv… Här finns plats, hon får eget rum, vi skriver och delar på mat och matlagning. Kanske åker vi till Puerto eller Santa Cruz med bussen någon dag, kanske stannar vi här. Hoppas det blir vackert väder, så att hon får njuta den sol hon saknar därhemma. En vecka bör vi klara tillsammans.

Vännen i Puerto undrade om det var en manlig vän som skulle komma. ”Tyvärr inte”, var mitt svar. Jag har ingen manlig vän att bjuda in, det är alldeles tomt på den fronten just nu. Inte enbart just nu, sedan ”mannen min” dog för fem år sedan – även om jag bodde tillsammans med min ex-make tills han också dog, för ett år sedan.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sam Carlqvist: Kärlek imiterar minnet av kärlek, vi lever och återupplever

  1. bergalott skriver:

    Klart att den här resan är viktig för dig. Du har ju längtat sååå länge efter havet och en inre flykt till något som ska ta dig framåt – igen. Miljöombyte kan resultera i underverk. Speciellt människor som drabbas av sorger i en lång rad.
    Sedan jag lärde känna dig har ditt liv, i mina ögon, varit ett drama. En sorgsen kvinna som inget hellre vill än att få vara lycklig och glad. Om inte precis det, så iaf finna den där förnöjsamheten som en skön kudde att vila huvudet mot. ❤ ❤ ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s