Ingen som…


Tomt dokument, så tomt att bokstaven ’t’ försvann i början. Korrigerat. Försöker elda i vedspisen igen, den ryker in trots att veden brinner. Tror inte längre på att det är en kalluftspropp i rökgången. Men vad – det är frågan. Sotarna i våras gav klartecken.

Jag fortsätter försöka, späntar stickor med yxan på sonens huggkubb som står i köket, en liten vacker en. Och vädrar ut rök. Motsägelsefullt, att elda och öppna fönster och ytterdörr.

Stekt kalvlever till middag så småningom, med lök/vitlök/champinjoner i gräddig sås. Kokt potatis till. Kanske lingonsylt, hemgjord.

Har köpt mångfärgade post-it-lappar. Det är ju möjligt att de hjälper. Just nu är jag trött på de projekt jag har på gång/haft på gång – Kristina (fd Agnes) på Teneriffa, och Kristina och Håkan och demensen. Släktkrönikan ligger väldigt på is.

Dagens dopp i sjön var svalt och skönt, dessutom regnade det lätt. Nu efter middagen, kvart i sex, är det fortfarande molnigt, men uppehåll. Hos Karin i Danmark var det 14 grader både i luften och i vattnet, här var det ungefär detsamma i luften, i vattnet okänt. Förvaltaren på gården ville berätta vad det var för vattentemperatur i Addarn, men som väl var fungerade hans internetuppkoppling inte just då. Jag vill helst inte veta hur varmt/kallt det är, då kanske jag inte kommer i.

Vildsvinen har bökat upp gräsytorna runt gården i natt, igen. Det blir inga skogspromenader för min del, grisarna är lite för närgångna även om det mest är på natten.

Diskar och tar fram en ’utvald kalvstek’ ur frysen, att steka i slow cookern i morgon. Gäller bara att avsluta tillagningen när kalvsteken fortfarande är lätt rosa. Lärde jag mig av Stieg Trenter när jag jobbade med honom för länge sedan. Han dikterade sin deckare och jag skrev, på skrivmaskin. Dagens champinjonsås duger även i morgon, då kanske till ris och grönt. Eller de nyinlagda Västerås-gurkorna som jag inte hunnit testa ännu.

Betalningen för bok till Norge är reserverad på Paypal till i morgon. Krångel. Vill inte ha pengar på Paypal, vill inte använda det, men norrmannen betalade innan jag hann ge bankuppgifter.

Nu är jag trött på fantasyboken om Witcher, häxkarlen Geralt. Att läsa flera på raken blir utmattande. Kollar Joruns exempel på huvudkaraktärens perspektiv, jag/han/hon – har Mazettis bok Grabben i graven bredvid i bokhyllan – jag-perspektiv. Övriga exempel får jag kolla på biblioteket, Ranelid Tyst i klassen, Rowling Harry Potter och de vises sten, Anthony Marra och Definitionen av liv. De senare exempel på en allvetande berättare.

Berättelsen om Pi av Yann Martel trodde jag att jag hade, men har visst sålt den. Jag-perspektiv. Slutligen tredje person han/hon i boken Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren. Igen, var uppmärksam vid läsning, se vilket berättarperspektiv författaren använder.

Jag använder ’jag’, när jag vill åstadkomma närhet. Och ’hon’ när jag vill hålla distansen. Ibland surrar jag hit och dit och behöver gå igenom och kolla att jag använt samma perspektiv genom hela texten. Så är inte alltid fallet. Och dramaturgin är det också si och så med. Det är komplicerat det här med att åstadkomma ett läsvärt manus, oavsett genre. Någon pusseldeckare kommer jag aldrig att skriva, det är ungefär det enda jag vet just nu.

Vid dagens biblioteksbesök var min bok Free Spin i omloppshyllan borta. Och biblioteksboken stod fortfarande utställd på hyllan för biografier (vilket innebär att ingen lånat den).

Vad kan jag skriva om just nu, mitt i det här livet jag har nu? Vad bränner, vad är viktigare än annat? Har jag slocknat helt? Är jag ’nöjd’ för kanske första gången i livet, och är detta att vara nöjd detsamma som att vara utan passion, utan längtan, utan något som är så starkt att det gör ont?

Jag är definitivt inte nöjd med valresultatet – men det får mig inte att engagerat kasta mig in i politiken. Där finns inget som gör mig passionerad. Kan kanske skylla på min ålder, men jag är inte beredd att använda den tid jag har till att käbbla med politiker i diverse sammanhang.

Detsamma gäller klimatfrågorna – de är förfärligt viktiga och aktuella, men får mig inte att göra en aktiv insats. Jag begränsar mitt flygande till en ToR-resa per år till varmare Europa, jag sorterar sopor (även plasten också om det inte gör någon skillnad, vi lär sälja plastsopor till Afrika). Jag kör bil, men inte mera än ’nödvändigt’ – bor på landet med ett par mil till närmaste tätort och butiker. Och bibliotek. El använder jag så lite som möjligt, tvätt, varmvattenberedare, vattenkokare och spis/ugn. Antar att dator, skrivare, telefonladdning och eltandborste drar något. Duschar snabbt. Sätter inte på husets elelement innan jag måste. Och nu är fönstren tätare än de var. Senast lät jag håret självtorka.

Så, var bränner/brinner, vad återstår att skriva om? Förmodligen det jag bloggat om i olika form länge – åldrande, förändringar kroppsligt och kanske även mentalt, sinnligt, sorg, ensamhet, kort framtid. Saknad, ingen i sängen bredvid, ingens närhet, sex och värme, eller att reta sig på när så är. Ingen som lagar mat åt mig, eller häller upp ett glas vin och pratar med mig före middagen. Ingen annan som gör något, bara jag som gör det som ska göras. Och det är skittrist.

En tavla med kaffekokare och orange bakgrund, skapare Philippe Auriol, Paris; en röd kaffepanna från Kockums, numera för blomvatten och mosters kak-/brödburk med rådjur som dansar i en röd skog? Mortel t.v. och grytlappar t.h. på en ställning för spisringar – allt utom tavlan på ett uppfällbart bord från Ikea för länge sedan.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s