Böcker överallt

Grå måndag den 5 december 2022 – kör en tvättmaskin och hänger inomhus. Någon grad kallt ute. Två vackra skator pickar i mossan efter något ätbart.

Två kvällar med skrivkurs och zoom den här veckan. Tisdag och torsdag. Och julbord på East på söndag. Det senare innebär klädfunderingar, är mest van att loda omkring i tights och fleecetröja. Och jag har inte riktigt samma (mindre) storlek som det jag provade i förmiddags… Naken lär jag inte gå, men vill känna mig fin också, bland idel yngre människor som dessutom är okända, bara Nina som jag känner. Hon kommer hit på fredag med en nykastrerad Charlie i ryggsäcken. Det är bra att han inte behöver kissa överallt framöver.

Försöker mig på DNs svåraste sudoku (vad heter det i plural?) – lyckas med det ultrasvåra, men inte det supersvåra. Och klarar wordle på fyra försök, ordlig inte alls. Kanske räcker det med att försöka. Hjärnan får jobba, även om resultatet uteblir.

Idag hinner det inte bli ljust innan det blir helmörkt igen.

Pratat med min ena syster, som får hem en dotter (och kanske dennas ”kille”) till jul, andra dottern med familj stannar i England över helgen. Det får mig att tänka på hur skönt jag tycker det är att slippa ”ordna jul” numera.

Kollar avgifterna för Bokbörsen – om nettosumman för en bok är under 100 kr är avgiften 5 kr + 9% av nettot; om summan är högre än 100 kr blir avgiften 9 kr + 5% av nettot. Netto är exkl fraktavgiften.

Innebär att om jag får en beställning där boken kostar 30 kr betalar jag 7,70 kr i avgift för de tjänster Bokbörsen tillhandahåller, ca 25%… Trodde det var mindre. Nåja, de böcker jag säljer har jag fått gratis, så hur man än räknar går det med vinst. Dessutom dras 1 krona per bok till alfabetiseringsprojekt, Bokhjälpen, i fattiga länder, och det är bra. Bokbörsen ger också 1 krona per säljarkrona – men jag hittar ingen uppgift om hur mycket det kan vara per år.

I morgon skickar jag tre böcker. Har fortfarande drygt 3 500 kvar. Köper själv sällan  böcker numera, oftast blir det någon författarkollegas verk som hamnar i ”min” bokhylla.

Karin och jag pratade om hur böcker alltid varit viktiga i våra respektive liv. Hela livet. Jag mer eller mindre bodde på biblioteket i Avesta, lärde mig läsa tidigt och någon fick mig att förstå att det fanns bibliotek där man kunde låna böcker gratis. Så jag läste, då och nu. Biblioteket i Norrtälje, och förr i byn på Djurö, är viktiga. Storytel är praktiskt när jag inte är hemma, men vill läsa hellre än lyssna. Har för det mesta flera böcker på gång samtidigt, och blir glad när jag säljer en bok på Bokbörsen.

Inte enbart för att det kommer in några kronor, men också för att böckerna läses av andra människor. De slängs inte. Vad som händer när jag inte kan styra och ställa med böckerna är en annan sak. Sönerna får göra sig av med böckerna på det sätt de finner lämpligt. Än så länge trivs jag i mitt hem, mitt sovrum har bokhyllor fyllda med böcker efter de väggar som inte upptas av fönster och sänggavel. I vardagsrummet finns mitt bibliotek på engelska, några få böcker på ytterligare andra språk, kokböcker, konstböcker. Svensk litteratur på bokstaverna K och L upptar en av fem bokhyllor. I gästrummet har jag ett par mindre hyllor för de böcker jag själv vill behålla, står i hyllor fram till och med bokstaven S. T och det som kommer därefter trängs på ena gästsängen, eller i hyllor avsedda för annat…

Barnböcker i en banankartong, ”osäljbara” böcker i andra kartonger. Loppisförsök att sälja för 1 kr/styck har inte lyckats. De som besöker loppisar verkar inte särskilt intresserade av böcker. Om någon vill bli av med en bokhylla – och kan frakta hit den – så tar jag tacksamt emot!

Här en bild från turk-cypriotisk bokhandel i Nicosia, riktigt så lång stege behöver jag inte.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s