Skrivkurs med zoom

Måndagskväll – svart därute, tyst, varmt och skönt, ljus tända och vedspis som antagligen sprakar, härinne. Hör gör jag inte, eftersom jag låter öronen vila från hörapparater när jag inte behöver kunna höra.

Tisdag eftermiddag, det börjar mörkna när klockan är kvart i tre. Vedspisen brinner idag också, jag har varit i Norrtälje och lämnat Bokbörsen-böcker (igen) och klippt håret. I kväll skrivzoom och jag känner mig off. Tog nog på mig lite för mycket med den här kursen. Jag gör övningarna och försöker begripa vad jag kan lära mig.

 Kvällens första övning kan nog fungera, skriv fem minuter på temat ”jag har hamnat i fängelse, men fått papper och penna”. Berätta hur jag hamnade i fängelset, lägg ut i skrivarlyan om jag vill.

Därefter ska det göras en ”Hollywood-workshop” – lek med insatser/kostnader, polaritet och vändning. Maria Ernestam har intervjuats.

Antingen använder man det här i sitt eget projekt, eller så blir uppdraget att hitta en idé till en bok eller en film, tid ungefär tjugo minuter. Leta tema och polaritet med hjälp av en tärning.

  1. Dramatisering – vad har karaktärerna att förlora, vilka konsekvenser uppstår. Vad är priset för kärlek, karriär, magi, hälsa, att få fast en mördare, valfritt tema?
  2. Lägg till en polaritet – slå tärning eller välj fritt. Polaritet är extrem släkting till konflikt. Välj ”i världen, mellan samhällen eller klasser, mellan värderingar och idéer, mellan vänner, mellan kollegor, inom en karaktär”.
  3. Välj en twist – välj bland nedanstående, eller använd tärningen igen. ”Använd planteringar, ledtrådar och föraningar som kan kullkastas; låt en person visa sig vara en annan, eller annorlunda än väntat (eller ett föremål/en känsla; lägg till ny info som förändrar berättelsen – logiken måste hålla när man ser tillbaka; använd lögner, missförstånd och dubbelspel som kan avslöjas; pröva lyckans hjul; låt en karaktär lyckas och senare kraschlanda, eller tvärtom; hitta på en egen twist.”

Sätt ihop A, B och C och skapa en bok- eller filmidé. Skriv ett synopsis/en sammanfattning och posta i skrivarlyan. Lycka till!

”Lycka till” lär behövas. Jag förstår ”polaritet” som motsatser, kanske också motsättningar. Kanske blir jag klokare senare i kväll.

Något lärde jag mig kanske. Polaritet är en absolut motsats, mellan människor t ex. Och min trötta hjärna gjorde fängelseövningen före zoom-träffen, och fick ihop något om A, B och C ovan som avslut. Kristina och Andrès lever nog vidare trots att jag nästan lagt dem på hyllan. I kväll blev de lite mera spännande igen. Och Hollywood kommer sig av det sista momentet i kvällens skrivande – att sätta ihop stolpar eller en ”hisspresentation” av sin bok- eller filmidé som skulle kunna antas av ”Hollywood”…

Madonnan ser Hollywood-inspirerad ut, liknar Barbie… Hon bor antingen i La Caleta eller i Puerto, minns just nu inte vilket, spansk är hon

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skrivkurs med zoom

  1. Karin Zastrow skriver:

    Glæder mig til at høre mere om Kristina og Andres. I morgen bestiller jeg 100 ex af Rundt om Else.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s