Uppesittarkväll?

Dagen före julafton, förr fylld av bestyr med klappar och mat. Numera inte.

Åker till äldste sonen med yngste sonen i morgon. Sover över. Sedan hem igen för förberedelse en vecka (matmässigt, lätt kost, flytande kost, klar vätska inför koloskopi första vardagen efter nyår). Hade nog tänkt mig annat nyårsfirande, men därför dricker jag bubbel i kväll i stället för på nyårsafton. Visserligen kanske bubbel kan klassas som klar vätska, men tror inte vården menar den sorten.

Andra vardagen efter nyår åker jag till Frankrike. Oavsett vad undersökningen ger för resultat.

Löser sudoku, det ultrasvåra är lättare än det supersvåra, ibland. Och tränar hjärnan med wordle och ordlig, engelska varianten är konstigt nog ofta lättare än den svenska. Och så drömmer jag på haltande franska, vad heter t ex ”ful” på franska? Google säger ”laid, moche” – varför jag nu vill veta det.

Mitt franska ordförråd är spartanskt. Nästan icke-existerande, men ibland förvånar jag mig med att ord dyker upp från länge sedan. Grammatiken är det också dåligt med, men det spelar mindre roll – jag får göra som ”mannen min”, när vi var i Paris. Han pratade med hela kroppen, och kunde knappt ett ord franska. Det fungerade.

Min hyresvärd har gett tips om en restaurang nära lägenheten, där ägarinnan talar flytande engelska, ”hälsa från M. Lef” – kanske gör jag det. Annars är det nog klent med engelskpratandet i Juan-les-Pins också, som i La Caleta på Teneriffa i fjol. Har hämtat Euro på automaten i banken vid biblioteket i Norrtälje, och laddat ner bussbiljettapp (inte för att jag riktigt begriper hur jag ska använda den, men har klart för mig att jag som +65 (bevisat via pass eller liknande) kan köpa månadskort för 20 Euro; eller enstaka biljetter för 8,50 Euro. Väntar med inköp tills jag är på plats, räknas 31 dagar från köp.

Försöker äta sådant som jag inte vill ska ligga tre månader i frysen – idag köttbullar. Färdiga, delikatess kallades de, var för salta. Men små, ja. På macka med rödbetssallad gick de ner. Vill inte handla nytt pålägg nu, så de får duga i morgon till frukost också.

Provpackat, den nya stora resväskan rymmer inte så mycket som jag trodde. Det blir större ryggsäck (inte mega) och liten ryggsäck (i kabinen, under sätet respektive ovanför huvudet). Väskan checkas in. Får förmodligen med mig det mesta jag tror är nödvändigt. Som mosters gröna burköppnare, vakuumkorken för bubbel, skor (flera sorter). Plåster. Laptop ska rymmas i den lite större ryggsäcken som just nu är ganska full redan. Det ordnar sig.

Den prunkande amaryllisen får följa med till yngste sonens vän i morgon, liksom diverse frysta produkter. Julstjärnan åker till äldste sonen, två nät med gul lök också, kanske annat. Ibland har jag uppenbarligen handlat utan att komma ihåg att jag redan handlat…

Har lagt påsar med kattsand i soffor och sängar. Hoppas de stinker katt, och skrämmer möss.

Photo by Gary Ingram on Pexels.com

Nästan lika vacker som min, kyrkans gåva till församlingens åldringar, min har två stänglar med fyra klockor på varje

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Uppesittarkväll?

 1. Karin Zastrow skriver:

  Här i DK kallas den 23.12 för Lillejuleaften. Och i förmiddags när jag slog in mina julklappar hann äntligen julstämningen ifatt mig. Tack och lov för det. Så nu är det julklart och doftar rödkål och gran.
  Just nu sitter vi dock på akuten. Lars-Erik skar inte bara rödkål i förmiddags, han skar sig även sig i fingret. Men när jag fick syn på skadan för en timme sen såg det absolut ut som nåt en läkare borde kolla. Jag sitter i väntrummet. Tåler det mesta när det är jag som är patient, men när det gäller mina anhöriga, är det en annan sak.

  Nu vill jag önska dig en god jul och att allt är lugnt så att du får njuta av din Frankrikestur. 200 procent. Du förtjänar det. Stor kram från Köpenhamn❤️🎄❤️🎄❤️

  Gilla

 2. beskrivarblogg skriver:

  Tack Karin, för läsning och goda ord. Hoppas Lars-Eriks finger blev rätt omhändertaget, känner igen din känsla av ”anhörigoro”… Julstämningen har nog inte infunnit sig här hos mig, inga juldofter – de får jag hos sonen senare idag – 10 grader kallt men ännu inte mera snö idag. Hoppas den håller sig borta. Hoppas också att ni får en fin jul och ett riktigt gott nytt år! Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s