Namnfunderingar

Juldagen 2022 – hemma igen efter julafton hos äldste sonen. Fint, god mat, gott sällskap. Yngste sonen fick skjuts hem av sonhustruns syster med man. Jag sov gott i gästrummet och vaknade inte förrän runt halv nio. Åkte tillbaka hem vid halv elva, lite trafik, bra väglag.

Har tagit fram kattfisk ur frysen (fiskad av äldste sonen i Nordnorge), den och gambas blir en god juldagsmiddag. Mera julmat behöver jag inte.

Har lyckats klämma in innehållet i ena frysen i den andra, liksom kylskåpets diverse i det andra kylskåpet. Diskat och torkat lådorna, frostar nu av. Bra, då behöver bara en apparat vara på under min bortovaro. Fyra grader kallt ute, ser disigt och frostigt ut. Mörknar när klockan är kvart över tre, det där omtalade ljuset märks just inte ännu. Kör en tvättmaskin.

Fick en ”farmor berätta-bok” av sonhustrun. Om den får plats i bagaget får den följa med till JLP. Flinar lite åt vissa ”startmeningar” – men det kanske kan få igång mig med den släktkrönika sonen beställt. Han påminde mig igår.

Vi pratade om namn, någon döpte barn eller möjligen hundar (minns inte vilket) till namn som började på A – och då insåg jag det jag förstås visste, att alla min pappas bröder utom en hade namn som började på H. Farfar hette Helmer, sönerna Hilmer, Helge, Henning (min pappa), Holger. Den yngste hette John, de kanske kom på flera H-namn.

Kände en gång en man som hette Herved (danskt?). Hugo, Henrik, Harald, Hans, Hubert – nog fanns det flera. Mina/våra söner heter Erik, Mats och Anders. Ingen bokstavslogik där.

Farmor kände jag som Olga, men har förstått att hennes dopnamn var Olivia. Vet inte varför det ändrades. Hilmer var gift med Kerstin, Helge med Margit, liksom min pappa Henning, Holger med Thea, och John med Greta. Idag är de alla döda. Kusinerna, vissa mera kända än andra, börjar försvinna de också. Vart tog Helges och Margits döttrar vägen, tror en av dem hette Marianne, vet att mamma Margit bodde i Norrköping. Holger och Thea hade inga barn, och Gretas barn (inte Johns) vet jag ingenting om. Hilmer och Kerstin hade sju barn, jag vet att Laila och nu Gittan (Birgitta) är döda. Ena syrran har bättre kontakt med dem än jag.

Sonhustruns pappa gav sina älskade döttrar namn efter drottningar och starka kvinnor. Tror nog att deras mamma också var med på det. En tanke, förhoppning?, som jag uppfattar har givit dem styrka, på olika sätt, utifrån olika behov. De har min respekt, alla tre.

Vad för namn med sig? Jag heter Gerda Margareta. Har alltid ogillat Gerda, fått förklarat för mig att mina föräldrar ville att jag skulle heta Gerd – men då hade precis en flicka med det namnet mördats. Mormor lade sig i vägen. Och inte tror jag att jag skulle gillat namnet Gerd bättre än Gerda. Mamma och jag flinade åt varandra och retades, hon hette Agda Margareta (gud vet kanske varför) och jag GM. Båda tyckte vi lika illa om våra extranamn. Mormor hette såvitt jag vet, Anna. Inget extra. Moster Anna Karin. Moster Astrid vet jag inte om hon hade något tillägg. Och morbror Bertil vet jag inte heller något om. Morfar Erik hette nog också enbart Erik, eller Nolabers Erik (Nordanbergs, namnet på gården han föddes på i Gustafs).

Hur kom det sig att det här blev nästan en släktberättelse? ”Farmor berätta-boken”.

Nu ska jag torka ur frysen, hänga tvätten och sätta på ugnen. Det ser inte ut att bli kallt i natt, himlen är inte röd.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Namnfunderingar

 1. Karin Zastrow skriver:

  Danskt?
  Aldrig hørt om et dansk drengenavn, det hedder Herved. De nærmeste er Hermod og Herluf (meget gamle navne)

  Gilla

 2. Viveka Seborn Roger skriver:

  God fortsättning Margareta! Lite lustigt, jag fick samma bok fast Mormor Berättar av mina barnbarn Oscar o Victor.
  Min underbara faster hette Gerda så det namnet låter varmt o skönt i mina öron!
  Så önskar jag dig en fin tid i Juan les Pins. Där har jag haft mycket skoj 🤩
  Kram

  Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   god fortsättning för dig och de dina också – vi får väl försöka tillfredsställa våra barn och barnbarn med skrivande i boken! Grattis till faster Gerda. Och kram på dig, vet inte om jag får lika skoj som du i Juan les Pins, men det ska bli skönt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s