Söndag och måndag

Nu, kvart i sex på söndagskvällen, är det biltrafik igen längst stranden. Det börjar mörkna och de flesta som promenerat har gått hem.

Och det blev måndag, blåsigt, mulet, men lite sol längre fram på förmiddagen, kylig natt. Ser ut att bli så hela veckan, kanske lite regn idag och i morgon, kalla nätter. Bara ett par grader varmt nattetid, 12-13 om dagarna, mera sol längre fram i veckan.

Känns inte nödvändigt att gå ut idag. Nu förmiddagsfika efter tidig frukost. Tittar lite på avsnitt 2 av Hotel Romantik – tröttnar fort. Första avsnittet var trevligt, vad det är för fel på det här har jag inte riktigt klart för mig. Något.

Mulnar alltmer, vinden har avtagit lite, inga vita gäss längre på havet. Få människor ute. Vid halv 2 är det fortfarande blåsigt (syns på markisen och havet), men lite sol. 12 grader.

Jag läser ordet Schweiz någonstans på nätet och tänker omedelbart på boken Heidi. Har ingen aning om vem författaren var, minns bara hur boken och Heidis öde fångade mig när jag var liten, men läskunnig. Något om en farfar, getter och alper, edelweiss säkert också. Om någon skulle vilja att jag berättar vad boken handlade om, kan jag inte. Men den, och Sally i Siam, okänd författare – och Pippi Långstrump och Bara en mor (Lo-Johansson) och Katrina (Sally Salminen), alla femböckerna av Enid Blyton. Böcker från min barndom.

Vet att pappa tyckte vi skulle läsa Pelle Svanslös också, men Pelle var aldrig så intressant. Tror att jag har kvar Sally i Siam fortfarande, vet att jag sparat och läst om Katrina, som jag fick av farbror Alfred Göransson när jag var alldeles för liten att läsa den. Han var inneboende på något sätt hos mormor och morfar. Sally Salminen var en intressant kvinna och en skicklig författare.

Nu har jag suttit på balkongen i blåst, och i sol. Ätit en formidabel sallad med bas bläckfiskdelar och räkor mm i olja, färdigköpt på Carrefour, tillagt finhackad purjo, dito vitlök, dito tomat och röd paprika, lite fish sauce som var kvar, lite inlagd ingefära (sushi style), och grönsallad. Så gott! Har nu gått in igen, och bestämt mig för att de som vindsurfar därute vet vad de gör. En fin dag, allt medan jag läser färdigt den spökskrivna Dorothy Sayer´s Lord Peters sista fall.

Hade tänkt ha avocado till salladen, men den finns kvar till en annan dag. Stänger ute vinden, solen är kvar därutanför. Något regn har det ännu inte blivit idag, men molnen tornar upp sig längre ut över Medelhavet.

Ser att Katrna finns idag som ljudbok på Bokus

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Söndag och måndag

 1. midsommarros skriver:

  Katrina var nog gripande o minns nog i stora drag fortfarande handlingen årtionden senare efter att ha läst den som ung vuxen! Vi fem läste jag också som barn och fortsatte sedan med Agatha Christie, ”kioskromantiken” var jag aldrig intresserad av, vilket igen många av mina tjejkompisar gillade (på -70 talet). Numera läser jag sällan detektivhistorier el dyl, ej heller fantasy. Biografier o memoarer är det som mest tilltalar numera😊
  Jag kan trösta dig, vädret här i fd Östra Rikshalvan är inte åtminstone bättre… du ser ändå havet svalla, i motsats till oss😉

  Gilla

 2. lenaikista skriver:

  Tack för påminnelsen! Jag läste mammas bok Katrin som barn (tonåring?), hittade nu ett utdrag, jo, det är samma bok som jag gillade så mkt. Har alltid läst väldigt slumpvis och blandat. Ramlade in på ”Story of the Ring” innan den var känd, bara f a köpa en tjock bok… Fem-böckerna hoppade jag dock över…

  Gilla

 3. beskrivarblogg skriver:

  Tack för kommentar, glad att du httade Katrina igen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s