Torsdag, på stranden en man med en Geiger-mätare?

Efterfrukostfika när klockan är halv tio. Soligt, kyligt. Stora demonstrationer väntas idag efter Macrons förslag om ändrade pensioner. Fackföreningar, yrkesgrupper som busschaufförer, många protesterar mot det som främst drabbar lågavlönade, kvinnor, och alla med mindre än 43 års yrkesverksamhet. Så idag ska jag nog inte åka buss.

Däremot ska jag nog köra en tvättmaskin, det ser inte ut som om det blåser lika kraftigt idag som igår.

Varnas för lavinfara i fjällen.

Utan att begripa varför sov jag dåligt i natt, tyckte jag låg och vred och vände mig mest hela tiden. Då gäller det att ”mantra”, ersätta melankoliska tankar med ett intetsägande mantra så att hjärnan luras att vila. Fungerar för det mesta hyfsat. Upp vid halv sju och sätter på elementet i vardagsrummet/köket. Skulle haft mina ulltofflor med mig, men tyckte de tog för stor plats i packningen. Lärdom till nästa gång, skippa shortsen och baddräkten, ta med sandalerna och tofflorna.

Nu på balkongen i solen, ser inte vad jag skriver, men det gör inget. Går in och smörjer in solkräm i ansiktet – det känns att det behövs.

Folk börjar komma till stranden, barn leker med fotbollar, hundar springer ifrån och till matte eller husse. Många små hundar, ibland 2-3 till samma människa, hunddagis?

Ännu varken badare eller vadare i vattnet. Ett par kom stretande när klockan var runt 12, och jag åt lunch på balkongen. Solen blev för varm, nu har jag gått in igen. I alla fall en stund. Nina kommer från Nice den 5 februari och åker vidare till Marseille den 14 februari.

Ut och in i solen och det svalare inomhus (som blir kyligt fram emot kvällen).

Har ätit lunch (crevettes och nems) som känns som om den räcker för idag. Har visst en crèpe i frysen, den får duga som middag, med sallad och tomat, päron och ost efter.

Tvätten torkar bra. I morgon är det nog dags igen att torka av golven, och damma under/runt teven (som jag inte använder). Glasbord samlar damm. Här är lättstädat.

Kvart över tre tar jag in tvätten, och mig själv. Har haft ännu en vidunderligt skön dag, både ute och inne. Har bara gått elva steg, enligt min ständige stegräknare. Några fler är det nog, men utan att bära telefonen med mig. Nu har jag plockat i ordning i lägenheten, diskat, ställt undan lite pinaler som jag inte kommer att behöva varje dag. Köpte igår en ny islåda till frysen, som ersättning för den jag lyckades spräcka häromsistens. Inser att den nya lådan har en massa fack – tror inte jag tänker ladda den med vatten. Den får ligga på bänken så länge. Och så har jag provat de svarta billiga byxorna med fickor som jag inhandlat på Carrefour till nersatt pris, 25 Euro minus 70%. De passar, utom att de är väl generösa i midjan (trots min på sistone anlagda mage) – kanske kan jag låna ett bälte av Leif, har sett att det finns i garderoben. Köpte en nersatt lång vit trevlig halsduk också, det var kallt på morgonen när jag for med bussen till Carrefour.

Skriver upp vad jag handlar, tycker nog att det mesta är minst lika dyrt som i Sverige. Letar extrapriser här också. Gläds åt frukt som smakar som den ska, åt tomater och sallad och annat grönt hos handlarna, åt färskt bröd (även om jag aldrig äter upp en baguette innan den blir lite gammal, och då rostar jag den). Bakverken är för söta här som i Spanien, har ännu inte hittat något som fått mig att sucka av njutning. Ostar, även om jag inte heller där hittat något fantastiskt än. Beror mest på min okunnighet, inte på ostarna. Vet att de finns.

Ja, här är kallare än det var i Spanien på Atlantkusten så här års. Åtminstone i fjol jämfört med i år, mera jämförelser kan jag inte göra. Ändå är här för varmt i solen mitt på dagen, när solen ligger rakt in på balkongen. Jag promenerar inte lika hej vilt som första veckan, förtog mig lite. Men i morgon är det dags igen, efter att jag torkat golven på morgonen. Och om det inte regnar eller stormar.

Just nu sitter jag här med mobilen fulladdad, kanske får jag ett samtal från min sondotter. Hon skulle ringa ”i morgon” sa hon igår, när jag missat hennes samtal. Men hon jobbar och har ett fullt liv, sitter inte och väntar på något. Lever mera än jag, som ändå fortfarande andas, rör mig, äter och dricker, diskar, tvättar och städar, handlar mat för att upprätthålla livhanken. Läser något för det mesta, skriver ibland. Har inga tider att passa. Det är fortfarande arbetstid i Sverige, klockan är bara halv fem.

En man med vad? En Geiger-mätare (metalldetektor) och en spade, scannar och stannar och gräver. Begrundar. Efter vågorna och vindarna igår har kanske fynd spolats upp här på stranden. Hoppas han hittar någon fantastiskt. Han rör sig ungefär som jag när jag torkar golv. Undrar vad han gör med skräpet han också hittar. Sån skattjakt skulle jag också gilla. Men, jag nöjer mig med att gå på stranden och hitta en sten här och där, ibland en tom snäcka.

Det händer hela tiden mera utanför mina fönster här än därhemma…

Solnedgång så småningom, åt Nice till – eller är det åt Cannes-hållet… Klockan är i alla fall lite över fem.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Torsdag, på stranden en man med en Geiger-mätare?

 1. Karin Zastrow skriver:

  Inga badare skriver du…🤔
  I fjol berättade en gammal studiekamrat, att han hade tagit upp cold water swimming i Medelhavet. Och at vattnet endast var 14!!!! grader. Så därför använde han så klart en sån heldrakt som windsurfare har på vintern här i Skandinavien. Nu ska jag passa på att skriva i nån halvtimme.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • beskrivarblogg skriver:

   Jag ser de franska vinterbadarna, kamouflerade i våtdräkter… Skriv min vän, men än nån halvtimme, du har mycket skrivande i dig! Hoppad du/ni har det bra – vi hörs!!

   Gilla

  • beskrivarblogg skriver:

   Hade inte sett din kommentar Karin – men de är tydligen frusna av sig ”vadarna” här i JLP – när jag gick i simskola i Dalälven som liten var det aldrig mer än 15 grader, minns våra blå läppar eftersom man fick ligga i länge…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s