mera torsdag

Torsdag 26 januari 2023 – har tagit min promenad, 6 000 steg, alldeles lagom. Solsken, blåst. Ska nog testa balkongen ändå en stund, nu. Med en yoghurt som sen lunch. Därtill ett välsmakande, perfekt moget päron. Det blev för varmt i solen på balkongen efter någon halvtimme, så jag gick in igen. Klockan är kvart över tre. Någonstans i min dator gömmer sig de pdf-filer jag laddat ner. Frågan är bara var. (De senaste hade lagt sig i ”sånt jag inte använder”-mappen, och de var inte några pdf-filer. Gäller alltså att komma ihåg detta för eventuell framtida användning av nedladdningarna.)

Middag idag blir lammkotletter, små och fina, med ugnsrostade grönsaker till: champinjoner, purjo, kanske lite rödlök eller vitlök, några potatisklyftor, morötter skurna i små bitar, små tomater, aubergine och squash. Glömde köpa feta-ost, det hade varit bra till. Får nog ta fram en rödvinsflaska ur förrådet och hoppas att den jag väljer går att ersätta (och inte är orimligt dyr).

La vida es un sueño – livet är en dröm, teaterpjäs av Pedro Calderon de la Barca, 1635. Lär handla om kung som spärrar in sin son efter en dröm… Den där frasen på spanska har följt mig hela livet, fråga mig inte varför. Har inget bra svar, kanske är det så enkelt som att orden resonerar i och med mig.

Dags för musik i hörlurarna. Idag gladde mig min fd sonhustru med att rekommendera musik som jag redan älskar, har på CD, men inte lyssnat på på länge. Nu blir det alltså Deep Forest på Spotify. Kul att lyssna till något jag inte hört de senaste åren, tack Teija för påminnelsen. Är bra skrivmusik detta också. Visserligen ord, men så lågmält förmedlade att de inte stör mig.

Korridoren utanför ytterdörren är fint nymålad, i en ljusblå nyans förstås – huset heter inte för inte Residence Grand Bleu. Målarna har avlägsnat all plast, någon annan har tagit bort lite maskeringstejp de glömt på ett fönster. Behöver inte vara rädd att dra in spackel eller målarfärg längre.

I morgon är det dags för både golvtorkning och tvätt. Hade glömt att fråga om det fanns tvättmaskin, och blev omåttligt glad första dagen när jag kom in och såg apparaten. Plus torkställning på balkongen. Onekligen enklare att tvätta hemma än bära iväg till de tvättmöjligheter som finns (åtminstone i Antibes).

Försöker läsa bok om man som drar iväg till Indien – Dimma över Darjeeling, av Mikael Bergstrand – har läst hans föregående bok, som fångade mig genom titeln, Delhis vackraste händer. Tyvärr fängslade mig inte resten av den boken, och nu inte denna senare heller. Ger den en stund till, kanske är jag bara seg.

Har morrat lite för mig själv över SVTplay, där jag inte kan se filmer jag vill se, bara för att jag inte är hemma i Sverige. Begriper att det nog handlar om dyra rättigheter, men det är trist. Glad ändå över det jag kan se. Netflix är oftast för trist, och flera kanaler vill jag inte abonnera på.

Jag hamnar i djungeln när jag lyssnar till Deep Forest. Ingen känd djungel, har aldrig varit i någon, men fin. Så plötsligt gläder mig en röst med ord jag inte förstår. Sammantaget skapar musiken ro och förväntan i mig, avslappning och spänning samtidigt. God spänning, inte den sorten som sätter sig i nacke och axlar. Den som ger mig ett leende, medan fingrarna dansar över tangenterna.

Inte därmed sagt att det dansade/skrivna är särdeles fantastiskt. Det är mitt, det är bara jag som kan skriva det här just nu. Och det är gott. Musiken går dessutom bra att laga mat till, också. Har just upptäckt det, grönsakerna är färdiga att ställas in i ugnen när den är varm. Lammkotletterna tempereras på köksbänken. Nästa gång jag köpa timjan.

Kollar den enda röda vinflaska jag hittar i skåpen – en Cotes-du-Rhone 2017, från M Chapoutier. Den törs jag inte öppna, den verkar alltför exklusiv, så det blir kanske ett glas rosé även idag till maten. Jag får leta mig fram till egna rödvinssorter, tror Carrefour har bra urval.

Öppnade en annan skåplucka, hittade förstås (hade inte varit Leifs vinförråd annars) flera röda viner och en Domaine de Terra Vecchia, Corse 2019. Kan kanske vara tänkbar. Kollar. Vågar mig på att testa den. Skriver upp så att jag kan försöka hitta den igen.

Nu är klockan snart sex och jag har just ätit en ljuvligt god middag. Grönsaker till i morgon också, lammkotletterna var perfekta även utan timjan. Vad gör maten här godare än därhemma? Grönsaker och frukt, och även t ex lamm och annat kött. Inte det jag kan köpa här i JLP, men det jag hittat i Carrfour och i St Laurent du Var. Måste jag dra hit eller dit för att hitta bra kött? Ostron köpte jag på Carrefour, och de var bra – smakade inte så mycket hav som jag vill minnas att andra gjort, men fina och lagom stora. Lyxproblem.

Lyssnar fortfarande till Deep Forest, bra musik både till matlagande, ätande och skrivande. Kort och gott, bra musik. Tittar snabbt på Rapport i SVT.

Klockan är lite efter sex, det är svart utanför fönstren. Eller, inte riktigt, men snart. En soft rosa ton över havet, följd uppåt av mera grå toner, kanske det som ibland kallats ”gammelrosa”? Vackert hur som helst. Och snart alldeles svart. Havet lugnare, men inte lugnt. Det lever sitt liv, rör sig som det vill och ska.

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till mera torsdag

  1. Fredrik L skriver:

    Så skönt att läsa dina betraktelser. Jag följer dig, men hinner inte med så mkt mer än att hålla mig rullande framåt just nu. Det är en bättring på väg, men det kräver tid. Vi hörs igen. Je t’embrasse! 🌅🌻

    Gillad av 1 person

  2. beskrivarblogg skriver:

    Trist med ”måsten”, ibland är de tyvärr nödvändiga – men går att överväga och pröva? Kram på dig

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s