April, april

1 april 2023 – solen lyser och det är fem grader kallt när klockan är halv 9. Har fått två nya kollegieblock att skriva rent åt sonen.

Igår festade vi på oxfilé och rostad potatis och bearnaisesås, körsbärstomater. Idag blir det smörgåstårta med rökt lax och räkor, hårdkokta ägg, rödlök, majonnäs och crème fraiche, dill, gräslök. Spanska jordgubbar som efterrätt (tämligen oätliga, sen insikt.) Och i morgon, innan han åker hem igen, kokt torsk med äggsås, en favorit.

Jag har just avslutat min frukost, havregrynsgröt med äppelmos och mjölk, mjukt tunnbröd med några skivor av oxfilén från igår (som jag inte orkade äta upp), te har jag kvar i muggen en stund till. Sonen sover, det kan han behöva eftersom han när han ska till jobbet går upp vid 4-tiden på morgnarna.

Köpte tändbriketter igår, får se om det blir lättare att tända vedspisen.

Och alltför fort är det söndag, och dags för sonen att åka hem igen. Jag tvättar lakan etc, skjutsar honom till Norrtälje och bussen, lämnar ännu en Bokbörsen-bok i posten på Ica, handlar mjölk och mandelkubb. Vägrar betala 27 kronor för en kanelbulle. Kör olagligt hem, körkortet kommer nog inte förrän efter påsk.

Har tagit in ved. Upplever just inte att tändbriketterna gör det lättare att få fyr i vedspisen. Gläds åt vitlök som kommer upp i pallen utanför köksfönstret – satte några sättklyftor i höstas. Påskliljornas blad börjar komma i ”rabatten”, plus en ensam snödroppe, den enda som återstår av de 100 som petades ner i jorden för tio år sedan. Det är ingen välvårdad rabatt. Tacksam för allt som kommer upp.

Sol, blåsigt, några plusgrader. Vackert. Och tyst och tomt i huset. Inviterad till ena syrran i Uppsala på påskafton, det gladde både mig och sonen, som nog är lite bekymrad över att jag är alltför ensam alltför ofta. Jag försöker hävda att han och jag har olika behov av ensamhet.

Mina orangeröda tulpaner är nerklippta och vackra på köksbordet. Julstjärnan lever fortfarande på fönsterbrädan, men ser lite ”snurken” ut.

Köpte fem böcker för tjugo kronor på biblioteket i fredags, när jag hämtade sonen vid busshållplatsen. Några läser jag, andra är redan inlagda på Bokbörsen. Med en kostnad om fyra kronor per bok blir vinsten bra, även om det tyvärr fortfarande ofta är så att portot är högre än priset på boken.

Behöver byta tonerkassett i skrivaren, den nuvarande hoppar över en bit till höger på papperet när något skrivs ut. Eller, skriver ut det knappt läsbart. Kanske mår inte skrivare bra av att inte användas på tre månader. Har köpt ny toner.

Har börjat använda Bank Norwegian´s kreditkort när jag handlar, i butik och på nätet. Några poäng till Norwegian som kan användas till inköp av flygbiljetter, inga kostnader om man betalar fakturan som man ska. Och det gör jag. Numera. Autogiro. Flera fördelar än att handla med SHB´s bankkort.

Både Telia och Hallon höjer sina priser, hänvisar till inflationen… Bara med 20 kr per företag, men ändå. Handlade på Lidl (och lite på Ica) till helgen med sonen. Oxfilé från Lidl var alldeles perfekt, mör och smakrik. Dyr, men det är den annanstans också. Vill undvika Ica så mycket jag kan.

Läser Margaret Atwood Att förhandla med de döda – en författare om skrivandet. Citat i begynnelsen: Att befinna sig i ett hål, längst nere i en grop, i nästan total ensamhet och upptäcka att det bara är skrivandet som kan rädda en. Att inte ha något ämne för en bok, inte någon idé till en bok, är som att återigen befinna sig före en bok. En enorm tomhet. En tänkbar bok. Före ingenting. Före någonting som liknar livet, naket skrivande, som någonting som är fruktansvärt svårt att övervinna. Marguerite Duras, Ecrire.

Photo by Martin de Arriba on Pexels.com

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s