Liguriska oliver

Måndag morgon 15 maj 2023 – tveksam sol, mycket moln, svalare än igår. Helgen ägnades åt sonen med vän, matlagning och goda måltider. De gillade både vit sparris och padrones, stekta i olivolja med flingsalt. ”Tri tip” var också succé, faktiskt godare än lammentrecôten. Jag var lite fascinerad av tillagningen: Torrsaltades först några timmar i kylen, så in i ugnen med termometer upp till drygt 50 grader, så ut och därefter skulle köttet brynas. Fick bra färg, var rosa inuti och mycket gott.

När jag väl släppt av släkten i Norrtälje for jag hem och tvättade lakan. De torkade på någon timme i sol och blåst. I morgon tandläkare och tandhygienist, buss in till Stockholm. Ska skicka Karins solhatt till Danmark (hon är förhindrad att komma hit just nu) och förbereda besök av yngsta syrran på torsdag.

Kör ett par små trasmattor i tvättmaskinen, och får uppmaningen ”rengör pumpen”. Hittade en tvåkrona. Samtidigt släppte jag ut en talgoxe som förirrat sig – tror jag. Ska kolla. Jo, den verkar ha hittat ut. Än regnar det inte, men mulnar allt mera. Har räfsat en korg igen, det tar aldrig slut, fjolårsgräs och löv.

Läser en bok av Daniel Mason, Pianostämmaren. Fängslande historia om en engelsk medelålders pianostämmare som far till Burma för att stämma en Erard-flygel som forslats dit till en legendarisk läkare. Mycket miljö, burmesisk historia från slutet av 1800-talet, engelskt inflytande och diverse krig. Vacker, och sorglig.

Tvättmaskinen pumpar inte ut vattnet, jag har gjort rent det som låter sig göras – nu satt den på tömning, får se om jag åter får den där uppmaningen… Om en stund. När jag hållit på har jag insett hur rostig maskinen är undertill, en konsekvens av att dusch och tvättmaskin ryms i samma lilla utrymme. Även om duschdraperiet mitt i rummet skyddar lite, så rostar maskinen. Fem års garanti på motorn, minns inte när jag fick den här. Men det är nog längre sedan, åren går fort. Fick tömma ur vattnet via ventilen i botten… Min vänliga gårdsförvaltare kollar i morgon. Själv åker jag in till tandläkaren på förmiddagen och är tillbaka först sen eftermiddag.

Hann ta in trasmattorna innan det kom en regnskur, på morgonen tisdag. Resten av tvätten från igår får hänga där den hänger.

Har börjat läsa André Brink´s Innan jag glömmer. Handlar förmodligen om alla sorts minnen, men framför allt av de kvinnor som format huvudpersonen, en äldre författare som inte längre tycker sig kunna skriva. Tror att boken nog är bra, något fick mig att läsa vidare efter de första sidorna.

Så körde jag till Rösa trafikplats (det heter så numera, inte hållplats), ställde bilen och tog bussen in till Tekniska högskolan. Överskattade min förmåga att gå därifrån till tandläkaren vid Hötorget – det blev 6 875 steg, och det är för många för mitt knä. Nu får det vila resten av dagen, vi är hemma, jag ett par tusen kronor fattigare, men med fina tänder (hade inga hål, bara en lagning som ska bevakas).

Trevligt samtal med kranförare som också väntade på bussen till stan – tror han sa att kranen var 170 meter hög… En ambulerande tillvaro, men ”alla byggen behöver en kran” – och han kunde annat också.

Någon koll av tvättmaskinen blev det inte idag, när jag inte var hemma. Kanske i morgon.

Tar fram falukorv med rostade grönsaker ur frysen, lägger på mera ost och tänker värma i mikron så småningom. Men först några liguriska små fina oliver med kärnor, inköpta i Hötorgshallen, och ett glas vitt vin.

Photo by SHVETS production on Pexels.com

Så här ser de kanske ut innan de skördas – letade efter de jag ätit i Juan les Pins och Antibes, Provence – men tror att de jag hittade på Hötorget är desamma, bara från Italien, Ligurien – har Taube diktat om Ligurien?

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s