Vänskap

Tisdag sen eftermiddag, 16 maj 2023. I morgon fyller en vän år, en vän sedan femtio år. Inte för att vi haft tät kontakt de senaste åren, men för att vänskapen ändå finns där. Nu är han sjuk, och jag vet inte om han ens orkar kolla sin mobil. Tänker ofta på honom och hans hustru, tror båda sönerna arbetar utomlands, vet inte. För någon natt sedan fick jag för mig att jag missat hans födelsedag – men han fyller inte år den 7 maj. Den 17 maj.

Han är en av de människor som påminner mig om hur tiden går, och hur vi blir färre. Vi som minns hur det var att jobba på Arla tidigt 70-tal, hur det var att fira födelsedag (min 40-årsdag, i den stora lägenheten i Sundbyberg) med gravad oxfilé bland annat (och bli sjuk mitt i alltihop). Hur det var att bli inbjuden att följa med på seglats i Trosa skärgård, som ny på marknadsavdelningen, och plocka massor med kantareller. Goda minnen.

Tror vi hade en frihet och en gemenskap i jobbet som inte många har idag.

Nu slipper vi jobba. Det är skönt, och det får mig att tänka på hur det var så naturligt och riktigt att arbeta, att ge bort sin tid i livet till en arbetsgivare – och få lön som genast försvann för att betala alla kostnader. Också de som själva jobbet medförde.

Idag är jag fri. Jag har pension, jag lever upp mina tillgångar – men försöker också förmera dem. Inte via spelmissbruk, men en del på börsen och en del i sparande med hyfsad ränta. Tänker på och försöker planera för att tillbringa ännu en vinter december/januari – mars) i varmare land än Sverige. Var och hur visar sig så småningom.

Onsdagsmorgon, mulet, nej regn. Tvätten därute blir allt blötare…

Klockan nio tänder jag ljus på köksbordet, och tar på mig en tröja till. Kulet. Pelargonerna får rejält med vatten där de står ute på bordet vid husväggen. Julstjärnan frodas härinne, tappar inte flera blad och ser väldigt julig ut.

Invigde min nya Fjällräven ryggsäck Räven igår. Gillar den, lättburen och lagom stor. Tack för tips Maria Tomsby. Sonen fick ta den likaledes nya, men alltför stora, svarta. Testade den till Juan les Pins, och insåg att jag inte använde den.

Nu gör jag vitlöks- och persiljesmör till morgondagens middag. När väl smöret blivit rumsvarmt… Vad jag ska äta idag är ännu oklart. Det har regnat från och till, men ingen snö dock. Och syrran hävdar att det ska bli vackert väder i morgon.

Pontus kom och plockade bort en enkrona ur tvättmaskinens pump – nu funkar allt igen, och jag vet till nästa gång var pumpen finns! Jag som tror att jag alltid tömmer alla fickor, nu summa 3 kronor återfunna på fel ställe. Skönt, tacksam för hjälpen. Tror att den blöta, och slarvigt sköljda, morgonrocken får hänga ute över natten, i morgon kan jag tvätta om den.

Photo by Bayram Musayev on Pexels.com

Not me…

Om beskrivarblogg

Bloggen är mitt andningshål, mitt sätt att berätta - för mig själv och andra - om mitt liv, sorger och glädjeämnen, funderingar kring åldrande, kärlek och död. Mitt offentliga skrivande började som egenterapi i samband med spelmissbruk för några år sedan. Nu fortsätter jag skriva, men inte spelmissbruka. Jag har tagit tillbaka mitt liv. Och min bok heter Free Spin - berättelsen om mitt spelmissbruk. Utgiven på Ordberoende förlag.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vänskap

  1. Petras skriver:

    Tycker om att läsa dina inlägg fast jag inte alltid kommenterar

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s